News

Inside huge abandoned military bunker made to house Queen in nuclear holocaust

These pictures show the inside of a gigantic abandoned military bunker that was made to house the Queen in a nuclear holocaust.

Buried 100ft beneath a hill, the Branton Quarry Nuclear Bunker was built in the 1940s before being expanded in 1952, and it consists of 30,000 square feet of post-apocalyptic chic.

As reports Edinburgh Live, it was built to house HRH Queen Elizabeth II, alongside her party, government officials, and senior BBC staff, among others, if a nuclear war broke out while they were in Edinburgh, Scotland.

The bunker, described as a ‘rare historic survival’, was built as part of a national scheme, known as Regional Seats of Government, which was a secret until 1963 when their existence was unearthed by anti-war activist group Spied for Peace.

Split over three storeys, the underground building was equipped with a BBC broadcasting studio and had enough space to house many others besides royalty, including members of the military, the police, fire and ambulance.

It is one of the largest subterranean military sites in the UK, buried 100 feet beneath Corstorphine Hill in Barnton Quarry.

The existence of the Regional Seats of Government was unearthed by Spies for Peace who broke into a similar secret government bunker in Reading and exposed the nationwide scheme, publicising government preparations for rule after a nuclear war.

They photographed and copied documents they found in the bunker and published their findings in a pamphlet called Danger! Official Secret RSG-6 .

Thousands of copies were sent to the press, politicians and peace activists as well as on CND marches. Members of Spies for Peace were concerned that the RSGs hadn’t been publicly debated and that their occupants would not be democratically elected and would have military powers.

Although several people were arrested, the original spies were not identified or caught.

Rumours that a green telephone box hid the entrance are unsubstantiated, although some locals insist they remember seeing the edifice on the hill until it was removed.

An unknown author on the Secret Scotland website claims: “With regards to the Green Telephone, I confirm this as true. I used to live in the Clermiston estate, which Corstorphine Hill borders and as a child, we would often go up ‘The Woods’.

“The Green Telephone Box was very strange, so very noticeable, it stood out like a sore thumb on top of a man-made mound with grass on it, with concrete steps leading up to it.

“The easiest way to get to it, was by going to the very end of Cairnmuir Road, which bleeds out into a small car park, which itself bleeds into a path, into and through the woods.

“Following the path, which basically goes along the top perimeter fence of Edinburgh Zoo, after a few minutes on your right-hand side is (or at least used to be) The Green Telephone Box.”

The Edinburgh site is under private ownership with Scotscrown Ltd, which has worked with volunteers to transform the bunker to its original state.

The owners intend to turn it into a museum, hoping to turn one of Edinburgh’s best-kept secrets into one of its most exciting tourist attractions.